ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă în parteneriat cu TenarisSilcotub anunță finalizarea ediției pilot a programului de educație ecologică non-formală și extrașcolară – Cluburile ecOprovocarea, început în luna februarie 2015.
ViitorPlus și TenarisSilcotub anunță finalizarea etapei pilot a programului de educație ecologică non-formală și extrașcolară – Cluburile ecOprovocarea, care s-a derulat în intervalul februarie – iunie 2015 în cadrul a două licee din Călărași, Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” și Colegiul Tehnic ,,Ştefan Bănulescu”, și două licee din Zalău, Colegiul Naţional Silvania şi Liceul Tehnologic ,,Mihai Viteazul”, fiecare fiind reprezentat de o echipă formată din 3 profesori coordonatori și 15 – 20 elevi.
Obiectivul principal
Obiectivul principal al programului Cluburile ecOprovocarea a fost acela de a forma tineri cu o atitudine proactivă față de rezolvarea provocărilor actuale de mediu, tineri care să aibă atât cunoștințele teoretice necesare despre starea actuală a planetei, dar și abilitățile de lideri necesare pentru preluarea inițiativei și participării active la diminuarea problemelor de mediu.
„Spre deosebire de orele obișnuite de școală, în cadrul Cluburilor am creat o curricula care să asigure o învățare naturală, cu informații ușor de înțeles și de asimilat prin jocuri,activități în aer liber, experimente, discuții, vizualizare de filme educaționale și dezbateri pe marginea acestor, activități de voluntariat. Temele principale ale întâlnirilor de Club au vizat: legătura dintre om și natură, lucrul în echipă și managementul de proiect. Experții educaționali implicați au creat, pentru profesorii coordonatori de Club, planuri de lecții detaliate și au selectat cu atenție resurse educaționale suplimentare pentru ca procesul de învățare să fie unul eficient.”, a declarat Lucia Cojocaru, coordonatorul Programului „Cluburile ecOprovocarea”.
La finalul acestei ediții pilot, procesul de învățare s-a concretizat printr-un plan de proiect realizat de către fiecare Club, proiecte documentate cu ajutorul experților din diferite domenii și a autorităților locale, care urmează să se implementeze începând cu anul școlar viitor.
Învățăminte în urma proiectului
Cele două proiecte din Călărași își propun să susţină stilul de viaţă sănătos al adolescenţilor, alimentaţia sănătoasă şi petrecerea timpului liber în natură. Este vorba despre amenajarea a două parcuri – unul sub forma EcoGradina Tineretii – proiect planificat de Clubul Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” şi unul sub forma Micul Paradis eco, iniţiat de Clubul ,,Ştefan Bănulescu”.
Cluburile din Zalău pornesc la drum cu două concepte ce susțin igienizarea mediului și energia regenerabilă – în timp ce Clubul Liceului Tehnologic ,,Mihai Viteazul” propune activități în aer liber prin care să se amenajeze Valea Zalăului – SOS-Valea Zalaului, Colegiul Național Silvania Căută Noi Solutii prin implementarea unui sistem de producere a energiei electrice alternative în cadrul unor spații ale liceului.
,,Grija față de mediul înconjurător și minimizarea impactului pe care activitatea industrială a companiei îl are este parte a politicii TenarisSilcotub, iar aceasta se manifestă atât în ceea ce privește activitățile proprii, cât și în exterior. Prin proiectul Cluburile ecOprovocarea, TenarisSilcotub își propune să stimuleze un comportament responsabil față de natură, dezvoltând pe termen lung caractere și mentalități „verzi”, cu impact direct asupra mediului”, a menţionat Adriana Radu, Manager Protecția Mediului în cadrul TenarisSilcotub.
Rezultatele ediției
Rezultatele totale ale ediţiei pilot Cluburile ecOprovocarea arată astfel: 4 Cluburi înființate; 12 Lideri de Club implicați (profesori pasionaţi de activităţi extrascolare şi voluntariat ), peste 65 de elevi care au participat activ la întâlnirile Cluburilor, 14 întâlniri săptămânale şi alte întâlniri cu experţi, autorităţi, vizite de lucru pe teren, 4 proiecte de mediu planificate – ce urmează a fi implementate în anul şcolar 2015 – 2016.
Proiectele realizate de elevii Cluburilor ecOprovocarea:
- EcoGradina Tineretii – proiect planificat de Clubul Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” din Călărași.
- Micul Paradis eco – proiect planificat de Clubul Colegiului Tehnic ,,Ştefan Bănulescu” din Călărași.
- SOS-Valea Zalaului – proiect planificat de Clubul Liceului Tehnologic ,,Mihai Viteazul” din Zalău.
- Căutăm Noi Solutii – proiect planificat de Clubul Colegiului Național Silvania din Zalău.