Skip to main content

ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă, în parteneriat cu TenarisSilcotub,

anunță începutul unei noi ediții a programului de educație non-formală și extrașcolară – Cluburile ecOprovocarea,

 în liceele din Călărași și Zalău.

 

Rezultatele bune înregistrate de ediția pilot a Programului “Cluburile ecOprovocarea”, desfășurată în primăvara acestui an, au determinat Asociația ViitorPlus să dea startul unei noi ediții, cu susținerea TenarisSilcotub. Programul educațional non-formal se va derula pe parcursul întregului an școlar 2015-2016, în două licee din Călărași, Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” și Colegiul Economic, și două din Zalău, Colegiul Naţional Silvania şi Liceul Tehnologic ,,Mihai Viteazul”. Alte patru licee din Sibiu vor beneficia de acest program, în urma obținerii unei donații internaționale.

 Proiectul “Cluburile ecOprovocarea” aduce o nouă provocare educațională extracurriculară, non-formală, care, prin parcurgerea unei curricule ce integrează aprofundarea unor noțiuni de protecția mediului cu instrumente de dezvoltare personală, urmărește formarea tinerilor în spiritul unei atitudini proactive față de rezolvarea problemelor actuale de mediu. Este urmărită atât dezvoltarea cunoștințelor teoretice referitoare la starea mediului natural, cât și a abilităților de lideri, necesare pentru a prelua inițiativa și a participa activ la diminuarea problemelor de mediu în comunitățile lor.

,,An după an am învățat să învățăm de la tineri. Ei dau direcția actuală a educației și, ascultându-le nevoile de învățare îmbunătățim interacțiunea cu ei. Tinerii au idei pe care vor să le împărtășească unii cu alții, vor să dezbată, sa fie ascultați, vor să aibă personalitate. Și asta este un lucru de care, în Cluburile ecOprovocarea se ține seama. Aici tinerii sunt încurajați să se exprime liber, să descopere și să aprofundeze cunoașterea problemelor mediului înconjurător, căutând soluții în rezolvarea acestora în comunitatea lor. Dându-ne mâna – noi partenerii implicați în Program dăm șansa tinerei generații să preia inițiativa implemntării unei idei inovative în comunitatea din care fac parte”, a declarat Lucia Cojocaru, coordonatorul Programului Cluburile ecOprovocarea” – un program al Asociației ViitorPlus.

Conferință pentru Liderii de Club

După o Conferință de 4 zile (7-10 septembrie) în care Liderii de Club – profesori din cele 3 comunități au făcut cunoștință cu fundamentele Programului, experimentând ateliere din curricula de mediu pusă la dispoziție de organizatori, în cadrul fiecărui liceu se va desfășura o etapă de promovare, înscriere și selecție în vederea formării unei echipe, a unui club, compus din 3 profesori voluntari și 15-20 de elevi. Echipa de Club va avea întâlniri săptămânale ce se vor derula conform curriculei și a unui ghid educațional detaliat, realizat de experți în domeniul dezvoltării durabile și educației non-formale. Prin jocuri, dezbateri, vizualizare de filme, elevii vor dobândi noi cunoștințe despre mediu și vor crea documentația necesară derulării unui proiect ce va participa la rezolvarea unei probleme de mediu din comunitatea locală. Fiecare Club va primi un grant de startup în valoare de 500 RON, iar la final, în luna iunie, în urma depunerii și evaluării proiectelor propuse de fiecare Club acestea pot obține finanțare pentru implementarea proiectului. Fondul total de premiere este de 16.000 de RON. Pe parcusul anului școlar, elevii vor implementa proiectul propus prin implicarea de voluntari din cadrul liceului și comunitatea locală, vor atrage fonduri pentru derularea acestuia și vor comunica cu autoritățile locale.

Ne dorim să creăm o schimbare de percepție, să generăm reflecții și modificări în atitudini și comportamente care să conducă la un impact redus asupra mediului înconjurător. De aceea, programul ecOprovocarea a fost reinventat de-a lungul celor 6 ani, devenind astăzi proiectul  Cluburile ecOprovocarea” pentru a aborda noi perspective asupra componentelor de mediu.” – Adriana Radu – Manager Protecția Mediului, TenarisSilcotub

Rezultatele ediției pilot

Rezultatele ediţiei pilot Cluburile ecOprovocarea, derulat în perioada februarie – iunie 2015, s-au concretizat în: dezvoltarea a 4 proiecte care promovează stilul de viaţă sănătos al adolescenţilor, alimentaţia sănătoasă şi petrecerea timpului liber în natură, igienizarea naturii și energia regenerabilă; înființarea a 4 Cluburi; 12 Lideri de Club implicați (profesori pasionaţi de activităţi extrascolare şi voluntariat ), participarea activă a 65 de elevi, 14 întâlniri educaționale săptămânale şi alte întâlniri cu experţi, autorităţi, vizite de lucru pe teren.