Skip to main content

Ediția XIII a început în data de 2 octombrie, pentru două categorii de beneficiari: Liceeni și Juniori (elevi de școală primară și gimnaziu). Aceștia aveau să desfășoare activități din categoriile: reciclare, igienizare, plantare, târguri de economie circulară și să le raporteze la fiecare final de modul (4  în total).​

Pe durata celor 8 luni de concurs, tinerii ecoambasadori au avut ocazia să-și dezvolte abilitățile de leadership, lucru în echipă și de a-și exprima creativitatea în găsirea soluțiilor sustenabile la problemele de mediu identificate pe plan local.​

Regulament:

Regulament unic, tematici de mediu și focus pe educațional. ​

Concursul se desfășoară în 3 etape, cu raportări la finalul fiecăreia.​

Perioadă de desfășurare:​

2 octombrie 2023 – 31 mai 2024

  • Etapa 1 Activități educaționale și înscrieri ​(4 octombrie – 15 decembrie 2023) ​
  • Etapa 2 – Activități educaționale + Activități practice​ (16 decembrie 2023 – 15 martie 2024)​
  • Etapa 3 – Activități educaționale + Activități practice + Inițiative de cetățenie activă  (16 martie – 31 mai 2023)

Programul a avut acoperire la nivel national, 79 de școli și 55 de licee din toată țara, au desfășurat activități teoretice și practice de protecția mediului în școlile și comunitățile lor.

Rezultatul activităților echipelor înscrise în această ediție a Programului au fost uimitoare:

  • 63.600 puieți plantați;
  • 120.000 kg deșeuri reciclabile trimise spre centre de colectare;
  • 1.942 saci (120 litri) de deșeuri adunate din areale naturale;
  • 17.000 de elevi beneficiari ai atelierelor non-formale de mediu

Testimonialele profesorilor​

Prof. Ciobănescu Maria-Cristina, Școala Gimnazială Nr. 1 Ștefan Vodă, jud Călărași: „Am participat în concursul Eco Provocarea din clasa a 7-a până în clasa a 11-a, elev fiind în vremea aceea. Consider că a venit și rândul meu să le arăt elevilor (…), în calitate de profesor de data aceasta, frumusețea acestui proiect de suflet”.

Prof. Molnár Krisztina, Școala Gimnazială „Benedek Elek”, Bihor: Școala noastră este o școală unde este foarte importantă educația pentru protecția mediului și educația ecologică, și pentru asta încercăm să implicăm elevii în cât mai multe activități cu această temă. Considerăm că pentru un viitor mai bun pentru ei, acum trebuie să facem ceva, să ne mobilizăm. Programul Eco Provocarea ne arată o șansă unică pentru acest lucru. Vă mulțumim!

Premii juniori

Echipele din învățământul primar și gimnazial cu cele mai mari punctaje clasate pe locurile I – X vor câștiga la sfârsitul ediției premii în valoare de 40.000 RON.​

Premii liceeni

Echipele cu cele mai mari punctaje, clasate pe locurile I – X vor câștiga la sfârșitul concursului locuri în Tabăra de Leadership pentru Mediu Eco Provocarea. În tabără, echipa este reprezentată de cei mai buni 4 elevi și 1 profesor coordonator. Peste 50 de elevi și profesori participanți – adică premii de peste 60.000 ron – sumă ce acoperă costurile de cazare, masă, transport și materiale educaționale.

Recunoașteri:

Eco Provocarea a primit în 2024, în cadrul galei Green Report, premiul pentru „Excelență în Educație pentru mediu”. Conform juriului, Eco Provocarea contribuie la realizarea celui de-al IV-lea obiectiv al dezvoltării durabile stabilit de Națiunile Unite (SDG 4): educație de calitate.

În cadrul Galei Societății civile Programul Eco Provocarea a primit Premiul III la Secțiunea „Protecția mediului”.